Wysokobiałkowy komponent pasz
Mączka rybna to wysokobiałkowy komponent pasz – głównie dla trzody chlewnej i drobiu, a także dla innych zwierząt. Produkowana jest z surowców powstających w przetwórstwie ryb. Podstawową zaletę mączki rybnej stanowi fakt, że jest ona źródłem białka o bardzo dużej wartości odżywczej i zawartości aminokwasów egzogennych oraz wysokim współczynniku strawności.
„Rolpako” produkuje mączkę czystą – to znaczy powstającą wyłącznie z odpadów z ryb morskich (łosoś, makrela, śledź, szprot, flądra), bez dodatkowych ulepszaczy. W procesie produkcji wykorzystujemy jedynie surowiec pochodzący z wiodących firm przetwórczych (m.in. „Morpol” Ustka, „Milarex Słupsk).
Produkowaną przez nas mączkę rybną cechuje bardzo wysoka zawartość białka – sięgającą 65–70 proc. – oraz aminokwasów istotnych w żywieniu zarówno trzody chlewnej, jak i drobiu. Najwyższą jakość potwierdzają regularne badania przeprowadzane przez Katedrę Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zakład Higieny Weterynaryjnej w Koszalinie.
Nasza wytwórnia mączki rybnej wdrożyła systemy HACCP oraz GMP+B2, zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posiadamy zintegrowane pozwolenie na korzystanie ze środowiska, a w procesie produkcji stosujemy nowoczesne rozwiązania proekologiczne (m.in. instalacje służące dezodoryzacji zapachów).